Bakan Kacır, 10. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde: 252 bin nitelikli istihdamın önünü açtık 

Posted by

“`html

Bakan Kacır, 10. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde Konuştu

Bakan Kacır, 10. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nin açılışında, tarihsel süreçte sürdürülebilir gıdaya erişimin, uygarlıkların gelişimine nasıl katkı sağladığını vurgularken, sürdürülemeyen tarım yöntemlerinin ise medeniyetleri nasıl etkileyebileceğini belirtti.

“Kaynaklarımız Sınırsız Değildir”

Kacır, bu durumun “kaynakların sınırsız olmadığı” bilgisinin bir öğreti niteliğinde olduğunu ifade ederek, “Gıda arzı ve güvenliği, geçmişten günümüze, ülkelerin stratejik gündemlerinde her zaman önemli bir yer tutmuştur.” dedi.

Bakan, yaşanan iklim değişiklikleri, salgın hastalıklar ve bölgesel çatışmaların, tüm ülkeleri tarım ve gıda sektörlerinde ikame edilemez sorunlar ile yüz yüze bıraktığını belirtti. “Tarım ve gıda sanayi politikalarımızı, bu zorluklara uygun bir şekilde güncelleyerek yürütüyoruz. Ülkemizin tarım potansiyelini ekonomik faydaya dönüştürmek için adımlar atıyoruz.” şeklinde konuştu.

Gıda güvenliğinin sağlanmasında kritik bir rol oynayan gıda sanayisinin, ülkenin kalkınma sürecinde önemli bir yerde yer aldığını vurgulayan Kacır, şunları söyledi:

“2002 yılından bu yana, gıda ürünleri imalatına yönelik 8 bin 589 yatırım teşvik belgesi verdik. Bu süreçte toplam 708 milyar lira yatırım ve 252 bin nitelikli istihdam sağladık. Gıda sanayimizin çevre dostu ve sürdürülebilir yatırım sahalarında üretim yapmasını teşvik etmekteyiz.”

“Gıda Sektöründe Yenilikçi Adımlar Atıyoruz”

Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuzla, gıda sektöründe AR-GE odaklı üretimi önceliklendiriyor ve bu alandaki altyapıyı güçlendirmeye çalışıyoruz.” dedi.

Kacır, gıda sektörünün teknoloji ve inovasyon dönüşümüne öncülük eden 61 AR-GE merkezine ve 174 teknoloji girişimine destek verdiklerini belirtti. “Türkiye’nin ilk ihtisas teknoparkını Mersin’de kurarak, gıda ve tarım teknolojilerinin gelişmesine katkıda bulunacağız.” dedi.

Kacır, Türkiye’nin Avrupa Birliği destekli en büyük gıda AR-GE projesi olan INNOFOOD ile gıda ve içecek sektöründe yenilikçi bir platform oluşturduklarını açıkladı. “Gıda İnovasyon Merkezimizi, Gebze’de TÜBİTAK MAM bünyesinde açtık ve Gaziantep’te pilot fıstık üretim tesisleri kurduk.” ifadelerini kullandı.

“Gıda İhtiyacını Güçlendiriyoruz”

Kacır, yeni hazırlanan “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı” ile gelecek nesillerin güvenli gıdaya ulaşımını sağlamayı amaçladıklarını belirtti. “1658 tescilli coğrafi işaretli ürünümüz var. Bu konuda Avrupa’nın tescilli ürünleri için kaliteli bir takip mekanizması kurmak önceliklerimiz arasında.” dedi.

“Dünya Genelinde Gıda İsrafı Sorunu”

Kacır, dünya genelinde her 9 kişiden birinin açlıkla mücadele ettiğini ifade ederek, gıda kaybının küresel ekonomi için 1 trilyon dolara mal olduğunu söyledi. “Gıdada Sıfır Kayıp hedefimizle hem ulusal hem uluslararası düzeyde inisiyatif almayı sürdüreceğiz.” dedi.

“İhracat Artışını Hedefliyoruz”

Kacır, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunan gıda sektörünün, gelecekteki projelerini desteklemeye devam edeceğini belirtti. “Yerli üretimi artırmak, dışa bağımlılığı azaltmak ve tarımda yenilikçi uygulamaları benimsemek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

“Gıdada Sıfır Atık, Sıfır İsraf”

Gıda zayiatlarını azaltmaya yönelik çalışmalarımızda, üretim aşamalarında ortaya çıkan kayıpların minimize edilmesi ve geri dönüşüm anlayışıyla devam edeceğiz.

patronlardunyasi.com

“`

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir